0
От Света на Науката

Биология – Делфини десничари

Както при повечето организми на Земята, така и при китове и делфини има по-силна тенденция те да бъдат десничари. Това се изразява най-вече в извъртане надясно при изпълняване на движения, свързани с търсенето на храна.

Учени от Кеймбридж правят продължителни наблюдения върху Индо-тихоокеанската афала (Tursiops aduncus) край Бахамските острови. Изследователите достигат до извода, че най-вероятната причина за това поведение при тези делфини е свързано с обработката на информация в различните полукълба на мозъка им. Например, при повечето хора-десничари, лявото полукълбо на мозъка обработва речта, а дясната визуалната информация. При хората-левичари пък, обработката на тези данни става в противоположните кълба – реч вляво, поглед вдясно.

Делфините използват основно ехолокация при ловуване. От направените проучвания се открива, че сонарните кликвания на афалите са по-силни от дясната страна на тялото, което се дължи на редица анатомични особености. Тази информация пък се обработва от лявото полукълбо на мозъците им, както речта при хората. Освен при хора и китоподобни, тези тенденции се наблюдават и при повечето животни от други животински групи, дори и при насекомите!

bg_BGBG